Sunday, December 21, 2014

Копирајт? Звучи како право за копирање, а всушност е забрана за копирање

Живеам за денот кога на копирајт појавата ќе се гледа како голема грешка. Егоистична појава која ја кочи еволуцијата. Зар е битно кој е авторот на некое уметничко дело, патент, музика, филм, книга? Јес да земе кредит за учинатото добро дело, ама нека земе од донации, а не со сила. Демек ако не платиш не ти учинувам добро дело.

Па која е логиката истото креативно дело да се вика уметност или креативност во тој случај? Зошто да му се дава воопшто таков авторитет на делто или авторот кога во тој случај е само бизнис и ништо повеќе. Верувам во иднината ипак. Колку и да звучи контроверзно, сигурен сум дека после којзнае колку години ќе се освестиме дека копирајтот е една голема грешка и, во некои случаи ептен нелогична и нефер појава.

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More